Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου 2014

Πως να φτιάξουμε σάλτσα καραμέλας!



Υλικά
1 γάλα λίτρο κατσικίσιο
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 φασόλι βανίλιας ολόκληρο
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα 

Οδηγίες
Ανακατέψτε μαζί το γάλα και τη ζάχαρη σε μια  μεγάλη  κατσαρόλα με βαρύ πάτο. (Βεβαιωθείτε ότι το υγρό φτάνει μέχρι τρία τέταρτα της κατσαρόλας δεδομένου ότι θα αφρίσει όταν προστεθεί η μαγειρική σόδα.) Προσθέστε την κανέλα, το αλάτι, το εκχύλισμα βανίλιας και σπόρους βανίλιας


Αφήνουμε να πάρει βράση σε μέτρια-υψηλή θερμότητα, ενώ ανακατεύουμε  συνεχώς. Αυτό θα διαρκέσει περίπου 15 λεπτά. ΜΗΝ πάρετε τα μάτια σας από την κατσαρόλα Βράζει πολύ εύκολα και γρήγορα! 

  
 Όταν το γάλα αρχίσει να βράζει, αφαιρέστε γρήγορα από τη φωτιά και προσθέτουμε την μαγειρική σόδα στην κατσαρόλα. Το μίγμα θα αφρίσει απλά συνεχίστε την ανάδευση του μίγματος. 

  
 Τοποθετήστε το δοχείο πίσω σττην κουζίνα  σε μέτρια φωτιά,
 και ανακατεύουμε συχνά, περίπου κάθε 10 λεπτά ή έτσι.
 Βεβαιωθείτε ότι το γάλα σιγοβράζει. Ρυθμίστε τη θερμότητα, όπως απαιτείται. 


 Μετά από περίπου μία ώρα και μισή το γάλα πρέπει να αρχίσει να ροδίζει . Αφαιρέστε την κανέλα και τη βανίλια. Σε αυτό το σημείο, θα αρχίσει να πήζει γρήγορα, γι 'αυτό είναι σημαντικό να συνεχίσετε να ανακατεύετε ώστε το γάλα να μην πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας.


 Συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρις ότου το μίγμα είναι ένα πλούσιο καφέ και αρκετά πυκνό για να επικαλύψει το πίσω μέρος του κουταλιού, αυτό θα συμβεί μετά από περίπου 15 έως 30 λεπτά.


  Αφήστε τη σάλτσα να κρυώσει λίγο και στη συνέχεια ρίχνουμε σε αεροστεγή δοχεία.
 Το μείγμα θα κρατήσει στο ψυγείο για έως 1 εβδομάδα.


 Χρησιμοποιήστε το τουλπάνι, κορδέλα και ό, τι έχετε στο χέρι για να διακοσμήσετε.
 Χαρίστε το ως ένα σπιτικό δώρο!

 πηγή και φώτο συνταγής από εδώ .tablespoon.com