Κυριακή, 16 Μαρτίου 2014

Ξεροτήγανα της Αργυρώς!!!


Είναι τα διάσημα ξεροτήγανα! Αφράτη τραγανή ζύμη με μέλι που τρώς και δεν θες να σταματάς!


Υλικά
1/3 φλ. τσαγιού νερό
1/3 φλ. τσαγιού κονιάκ
1/3 φλ. τσαγιού σπορέλαιο
1 φλ. τσαγιού χυμός πορτοκάλι
1 κ.γλ. κοφτό σόδα
2 πορτοκάλια (ξύσμα)
όσο σηκώσει αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα 

Για το μέλωμα
1/2 κιλό μέλι θυμαρίσιο
1 φλ. τσαγιού νερό
1 κ.γλ. κοφτό κανέλα
1 κ.γλ. κοφτό γαρίφαλο
καρύδια χοντροκομμένα για το γαρνίρισμα

Οδηγίες
Διαλύουμε τη σόδα στο πορτοκάλι και το αδειάζουμε σε μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, νερό, κονιάκ, σπορέλαιο, ξύσμα, αλεύρι, τα ανακατεύουμε καλά με το χέρι. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη να ξεκουραστεί. Παίρνουμε κομμάτια και ανοίγουμε λεπτά φύλλα. Κόβουμε λωρίδες κατά μήκος. Τις δένουμε φιόγκο ή κόμπο ή τριαντάφυλλο και τις τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν. Βράζουμε το μέλι να αραιώσει με το νερό για λίγα λεπτά και ρίχνουμε τα μυρωδικά.. Βουτάμε ένα ένα ξεροτήγανο στο αραιό μέλι. Πασπαλίζουμε με τα καρύδια.

πηγή και φώτο από εδώ argiro.gr