Καριόκες από την Ξάνθη !!!!!


Είναι οι κλασικές καριόκες ζαχαροπλαστείου και είναι συνταγή από την Ξάνθη! 
Φτιάξτε τις πιο νόστιμες καριόκες ever!


Για 50-60 κομμάτια

 Για τις καριόκες 
100 γρ. κουβερτούρα 52% κακάο
100 γρ. «υποβρύχιο» με γεύση βανίλια
1 κουτ. σούπας αγελαδινό βούτυρο (ή μαργαρίνη)
150 γρ. τριμμένη φρυγανιά (τη βρίσκουμε και έτοιμη, σε σακουλάκια, στα σούπερ μάρκετ)
200 γρ. καρυδόψιχα, τριμμένη στο μπλέντερ μέχρι να γίνει σκόνη
 1 κουτ. σούπας κακάο, σε σκόνη
 ½ κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
 ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη 

 Για το σιρόπι
100 ml νερό
½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
1 κουτ. σούπας κονιάκ (ή σκούρο ρούμι) 

Για την επικάλυψη
600 γρ. κουβερτούρα 52% κακάο, λιωμένη σε μπεν μαρί (δηλαδή σε ένα ανοξείδωτο μπολ, στερεωμένο στα χείλη μιας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό)

Σιρόπι: Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζω το νερό με τη ζάχαρη και τα βράζω για 10 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρουν μια βράση. Αποσύρω το σιρόπι από τη φωτιά, το αφήνω να κρυώσει, προσθέτω το ποτό και ανακατεύω.

Καριόκες: Λιώνω την κουβερτούρα και το «υποβρύχιο» σε μπεν μαρί (δηλαδή σε ένα ανοξείδωτο μπολ στερεωμένο στα χείλη μιας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό, ενώ φροντίζω ο πυθμένας του μπολ να μην έρχεται σε επαφή με το νερό). Αποσύρω το μπολ από τη φωτιά, προσθέτω το βούτυρο (ή τη μαργαρίνη), ανακατεύω καλά για να λιώσει και αφήνω το μείγμα να κρυώσει αρκετά.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω καλά την τριμμένη φρυγανιά, την καρυδόψιχα, το κακάο, την κανέλα και το γαρίφαλο. Προσθέτω το κρύο σιρόπι και το μείγμα κουβερτούρας και ανακατεύω πολύ καλά τα υλικά με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) ή με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να φτιάξω ένα ομοιογενές μείγμα. Το αφήνω για 20 λεπτά για να κρυώσει και να πήξει ελαφρώς και το χωρίζω σε δύο ίσα μέρη.
Κόβω δύο μεγάλα κομμάτια διάφανης μεμβράνης και μοιράζω το μείγμα σε κάθε κομμάτι. Τυλίγω κάθε μείγμα με τη μεμβράνη του και με τις παλάμες μου πλάθω το καθένα σε ρολό με διάμετρο περίπου 4 εκ. Βάζω τα τυλιγμένα ρολά στο ψυγείο για όλο το βράδυ, μέχρι να σφίξουν καλά.
Την επόμενη ημέρα βγάζω τα ρολά από το ψυγείο, τα ξετυλίγω από τη μεμβράνη και με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβω τα ρολά σε χονδρές φέτες-καριόκες, πάχους 1½  εκ.

Επικάλυψη: Λιώνω τα 600 γρ. κουβερτούρας σε μπεν μαρί (ακολουθώ την ίδια διαδικασία με το λιώσιμο της κουβερτούρας της συνταγής). Αποσύρω το μπολ από τη φωτιά. Στρώνω με λαδόκολλες δύο μεγάλα ταψιά (ή λαμαρίνες φούρνου). Παίρνω ένα καλαμάκι για σουβλάκι (ξύλινο ή μεταλλικό) και το περνάω προσεκτικά κατά μήκος μιας καριόκας. Κρατώντας με το χέρι το καλαμάκι βυθίζω την καριόκα στη λιωμένη κουβερτούρα, αφήνω να στάξει η περιττή ποσότητα και ξαπλώνω την καριόκα στη λαδόκολλα του ταψιού. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν οι καριόκες και τις αφήνω να κρυώσουν καλά για 5 - 6 ώρες, μέχρι να σφίξει καλά η επικάλυψη σοκολάτας. Τις διατηρώ στο ψυγείο, σε κλειστό δοχείο.

πηγή από εδώ

 

Σχόλια

Printfriendly

Η φωτογραφία μου
Αγαπώ την κουζίνα ! Μαγειρική και ζαχαροπλαστική! Μαγειρεύω με μεράκι και σας προτείνω συνταγές απλές και εύκολες !