Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2014

Πως να κάνουμε μια λαχταριστή Τάρτα Μήλου!


Τάρτα μήλου
Υλικά για: 2 τάρτες 23 εκατοστών
Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά με 1 ώρα
Θερμοκρασία φούρνου: 200ºC και στη συνέχεια 180 ºC
Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά
                                      
Υλικά Ζύμη:
  • 280 γρ. αλεύρι για κέικ
  • 2 γρ αλάτι
  • 200 γρ. κρύο βούτυρο, κομμένο σε κύβους
  • 30 γρ ζάχαρη ψιλή
  • 1 αυγό 
  • 40 γρ  κρύο νερό(2-3 κ.σ )
  • 5 γρ  χυμό λεμόνι-  προαιρετικά
Γέμιση:
  • 120 γρ  ζάχαρη ψιλή
  • 2 κλωναράκια βανίλιας
  • 6 μήλα
  • 300 γρ. βούτυρο
  • 300 γρ. ζάχαρη ψιλή (για το σιρόπι)
  • 4 αυγά
  • 300 γρ. αμύγδαλα ψιλοαλεσμένα
  • Φλούδα δύο λεμονιών ξυσμένη
  • 90 γρ  αλεύρι για κέικ
  • 120 γρ  σταφίδες, που έχετε βάλει σε ζεστό νερό για να φουσκώσουν

Εκτέλεση
Για τη Ζύμη:
Σε ένα μπολ, κοσκινίστε το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέστε το βούτυρο και ανακατέψτε με τις άκρες των δακτύλων σας για τέσσερα λεπτά μέχρι το μίγμα να μοιάζει με ψίχουλα. Προσθέστε τη ζάχαρη και ανακατέψτε καλά. Αναμίξτε το αυγό  το νερό και το χυμό του λεμονιού και προσθέστε τα στα ξηρά υλικά. Ζυμώστε μέχρι η ζύμη να γίνει συμπαγής. Μοιράστε τη στα δύο, τυλίξτε κάθε κομμάτι σε μεμβράνη και βάλτε τα στο ψυγείο για μία ώρα.
Σημείωση: Όταν η ζύμη μπαίνει για λίγο στο ψυγείο δεν κάθεται στο ψήσιμο.
Μικρό μυστικό: Όλες οι ζύμες μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη για μέχρι 3 μήνες, αν τις τυλίξετε προσεκτικά. Απλά αποψύχετε βάζοντάς τις στο ψυγείο το προηγούμενο βράδυ.
Ετοιμάστε τις στρώσεις της ζύμης
Βήμα 1 – Ανοίξτε κάθε μπάλα ζύμης πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε πάχος 3 χιλιοστά.
 Βήμα1                                                              Βήμα2

Bήμα 2 – Τυλίξτε τη ζύμη στον πλάστη (μην ανησυχήσετε αν σπάσει - είναι κάτι που συμβαίνει συχνά με τη ζύμη – απλά ξανακολλήστε τη με τα χέρια σας) και τοποθετήστε τη στο ταψί.
Βήμα 3 – Με ένα πιρούνι τρυπήστε τη ζύμη, καλύψτε τη με μεμβράνη και βάλτε την στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστείτε.

 Βήμα3                                                            Βήμα4

Βήμα 4 – Προθερμάνετε το φούρνο στους 200οC, καλύψτε τη ζύμη με αντικολλητικό χαρτί και ψήστε την στο φούρνο για περίπου 10 λεπτά. Αφαιρέστε το χαρτί και ψήστε για πέντε ακόμα λεπτά. Αφήστε τις στρώσεις της ζύμης να κρυώσουν και κατεβάστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 οC.

Ετοιμάστε τη γέμιση
Βήμα 1 – Βάλτε τη ζάχαρη και το κλωναράκι της βανίλιας σε μία κατσαρόλα με 1 λίτρο νερό κι αφού πάρει βράση, αφήστε να σιγοβράσει για 5 λεπτά. Ξεφλουδίστε τα μήλα, κόψτε τα στα δύο και βγάλτε τα κουκούτσια. Μετά ρίξτε τα στην κατσαρόλα με το σιρόπι, σκεπάστε την και αφήστε να σιγοβράσουν για 5 – 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίστε και αφήστε να κρυώσει.
Μικρό μυστικό: Αν βράσετε το σιρόπι και εξατμιστεί λίγο, μπορεί να σερβιστεί σαν σιρόπι για την τάρτα μήλων.

 Βήμα1                                                          Βήμα2

Βήμα 2 – Χτυπήστε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν ένα αφράτο και ανοιχτόχρωμο μίγμα. Προσθέστε τα αυγά ένα-ένα χτυπώντας πολύ καλά κάθε φορά. Μετά προσθέστε τα αμύγδαλα, τη φλούδα του λεμονιού και το αλεύρι για κέικ.
Βήμα 3 –Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόψτε το μήλο σε φέτες χωρίς όμως να χωριστούν τελείως μεταξύ τους.
 Βήμα3                                                          Βήμα4

Βήμα 4 – Απλώστε τα ¾ της γέμισης από αμύγδαλο στην ψημένη ζύμη. Καλύψτε την επιφάνεια με τα μήλα και από πάνω ρίξτε τις σταφίδες. Ρίξτε την υπόλοιπη γέμιση ανάμεσα στις φέτες των μήλων και ψήστε για 35 – 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να στερεοποιηθεί. Σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου με σαντιγί ή παγωτό βανίλια.
Μυστικά για την τέλεια μηλόπιτα
-        Όταν φτιάχνετε ζύμη χρησιμοποιείτε πάντα κρύα σκεύη και εξοπλισμό. Το βούτυρο πρέπει να έχει βγει εκείνη τη στιγμή από το ψυγείο και πρέπει να χρησιμοποιείτε τις άκρες των δακτύλων σας όταν δουλεύετε το αλεύρι, επειδή είναι τα πιο κρύα σημεία των χεριών σας.
-        Είναι η μόνη περίπτωση που δεν μπορείτε να αντικαταστήσετε το βούτυρο με μαργαρίνη – το βούτυρο κάνει όλη τη διαφορά.
-        Χρησιμοποιήστε ενδεικτικά μόνο τις ποσότητες των υγρών που σας δίνει η συνταγή – η περιεκτικότητα του αλευριού σε υγρασία θα καθορίσει την ποσότητα που θα χρειαστείτε τελικά. Θυμηθείτε ότι η υπερβολική ποσότητα υγρών συστατικών κάνει τη ζύμη να κάθεται.
-        Αν η ζύμη τεντώνει όταν την απλώνετε στο ταψί, τότε θα καθίσει στο ψήσιμο. Για να μην συμβεί κάτι τέτοιο, σηκώστε προσεκτικά τη ζύμη με ένα πλάστη και ακουμπήστε την στο ταψί. Μετά βάλτε ελάχιστη ποσότητα αλευριού στα δάκτυλά σας και πιέστε ελαφρά τη ζύμη στο ταψί.

πηγή και  φώτο συνταγής από εδώ epithimies.gr