Κυριακή, 7 Ιουνίου 2015

Λαχταριστά donuts φούρνου!


 Υλικά
230 ml γάλα
60 γρ  ζάχαρη άχνη
1 αυγό
450 γρ αλεύρι
12 γρ νωπή μαγιά
100  γρ μαλακό βούτυρο
μια πρέζα αλάτι
1 βανίλια



Διαδικασία:
Χτυπάμε το αυγό με ένα πιρούνι. Ρίχνουμε σε ένα  πλαστικό μπολ: το αυγό, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το γάλα και το  αλάτι. Αναμείξτε τα πάντα.
Ανακατέψτε  τη μαγιά στο μείγμα,ρίξτε  το μισό αλεύρι και  αρχίστε  το ζύμωμα με το χέρι

Προσθέστε το μαλακωμένο βούτυρο  σε μικρά κομμάτια, συνεχίζοντας να ζυμώνουμε για να ενσωματώθει .

Όταν όλο το βούτυρο έχει ενσωματωθεί προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και να συνεχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να είναι λαμπερή, λεία, ελαστική και λίγο κολλώδη.

Μεταφέρετε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ζύμη και ζυμώνετε μέχρι να αρχίσει να κολλάει πάνω στα χέρια. (Αν χρειαστεί να προσθέσετε περισσότερο αλεύρι, αλλά μην το παρακάνετε, η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή)

Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα μεγάλο μπολ και βάλτε τη ζύμη, καλύψτε με ένα υγρό πανί και αφήστε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περισσότερο από μία ώρα (πρέπει να διπλασιάστει σε όγκο .)



Αλευρώστε την επιφάνεια εργασίας και ζυμώστε ελαφρά τη ζύμη .
Με έναν πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη μέχρι να έχετε ένα φύλλο με πάχος περίπου 1 εκατοστό, κόψτε  τα ντόνατς με ποτήρι  και κάντε την τρύπα στην μέση με ενα καπάκι από πλαστικό ΄μπουκάλι
Τοποθετήστε τα ψωμάκια σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα, σκεπάζουμε με μια πετσέτα κουζίνας και αφήνετε να φουσκώσει πάλι για περισσότερο από 1 ώρα σε ζεστό μέρος (τα ντόνατς θα πρέπει να διπλασιαστεί σε όγκο,)
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 ° C και ψήνετε τα ψωμάκια για περίπου 15-20 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο)μ΄χρι να ροδίσουν.
Σε μια κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο.
Βουρτσίστε το ψωμάκια  με το λιωμένο βούτυρο και βουτήξτε τα  σε κρυσταλλική ζάχαρη.