Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2015

Υπέροχος Κορμός Χριστουγέννων!


Υλικά συνταγής

    Για το παντεσπάνι
    6 αβγά χωρισμένα σε θερμοκρασία δωματίου
    110 γρ. ζάχαρη
    1 πρέζα αλάτι
    125 γρ. σοκολατα 60% λιωμένη
    25 γρ. κακάο
    30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις


    Για τη γέμιση φρούτα δάσους

    500 γρ. φρούτα δάσους
    150 γρ. μαρμελαδα βατόμουρο ή 4 φρούτα (κόκκινη)
    2 κ.σ. κρέμα βαλσαμικό με σύκο ΠΑΝ της Οξοποιίας Ζαφειρόπουλος
    2 κ.σ. λικέρ κρέμα
    άχνη ζάχαρη


    Για τη σοκολατένια βουτυρόκρεμα
    400 γρ. βούτυρο μαλακό
    200 γρ. σοκολάτα 60% περιεκτικότητα σε κακάο λιωμένη
    600 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
    4 κ.σ. ζάχαρη άχνη


    Για το σερβίρισμα
    κρέμα βαλσαμικό με σύκο ΠΑΝ της Οξοποιίας Ζαφειρόπουλος
    άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση
Για το παντεσπάνι

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ºC στον αέρα. Λαδώνουμε ταψί για παντεσπάνι ή το ρηχό ταψί της κουζίνας. Στρώνουμε λαδόκολλα.
Στο μίξερ, χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι να πυκνώνουν και να γίνουν σφιχτή μαρέγκα και βροχηδόν ρίχνουμε τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε το χτύπημα στο μίξερ για 1'-2' να γυαλίσει το μίγμα .
Έναν έναν ρίχνουμε τους κρόκους, τη λιωμένη σοκολατα και τέλος κοσκινίζουμε στο μίγμα το αλεύρι με το κακάο. Απαλά αναδιπλώνουμε. Αδειάζουμε στο ταψί, ισιώνουμε το μίγμα και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 10'-12' να σταθεροποιηθεί. Αφήνουμε να σταθεί στο ταψί και να κρυώσει.


Για τη γέμιση φρούτα δάσους
Βάζουμε τα φρούτα την μαρμελάδα και το μπαλσάμικο σε κατσαρόλα και βράζουμε για λίγα λεπτά να πυκνώσει. Αφήνουμε να κρυώσει. Προσθέτουμε το λικέρ κρέμα.


Για τη σοκολατένια βουτυρόκρεμα
Αφήνουμε την κρέμα 30' εκτός ψυγείου.
Χτυπάμε το βούτυρο με το σύρμα στο μίξερ, να αφρατέψει καλά. Προσθέτουμε την κρύα πλέον λιωμένη σοκολάτα. Ανακατεύουμε καλά στο μίξερ να ομογενοποιηθεί. Χτυπάμε χωριστά την κρέμα, ώστε να σχηματιστούν απαλές κορυφές. Ρίχνουμε τη χτυπημένη κρέμα στη σοκολάτα κι αναδιπλώνουμε με σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Αν η κρέμα μαλακώσει πολύ, τη βάζουμε για λίγο στο ψυγείο, ώστε να μπορούμε να την αλείψουμε.


Μοντάρισμα κορμού
Αλείφουμε την επιφάνεια του κορμού με την μαρμελάδα κόκκινων φρούτων.
Αλείφουμε μια λεπτή στρώση σοκολατένια βουτυρόκρεμα.Τυλιγουμε τον κορμό σε ρολό με την βοήθεια της λαδόκολλας. Με την ένωση προς τα κάτω τον βάζουμε σε πιατέλα. Αλείφουμε την επιφάνεια του κορμού με την υπόλοιπη σοκολατένια βουτυρόκρεμα. Με ένα πιρούνι τραβάμε κυματιστές γραμμές στην επιφάνεια να θυμίζει κορμό δέντρου. Παγώνουμε τον κορμό.
Σερβίρουμε τον κορμό ολόκληρο στο τραπέζι και μπροστά στους καλεσμένους κόβουμε σε φέτες και γαρνίρουμε με μια κουτάλια κόκκινη μαρμελάδα τα πιάτα. Αχνίζουμε με λίγη άχνη και γραμμές κρέμα μπαλσάμικo.


πηγή και φώτο από εδώ argiro.gr