Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2015

Υπέροχος Κορμός Χριστουγέννων!


Υλικά συνταγής

    Για το παντεσπάνι
    6 αβγά χωρισμένα σε θερμοκρασία δωματίου
    110 γρ. ζάχαρη
    1 πρέζα αλάτι
    125 γρ. σοκολατα 60% λιωμένη
    25 γρ. κακάο
    30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις


    Για τη γέμιση φρούτα δάσους

    500 γρ. φρούτα δάσους
    150 γρ. μαρμελαδα βατόμουρο ή 4 φρούτα (κόκκινη)
    2 κ.σ. κρέμα βαλσαμικό με σύκο ΠΑΝ της Οξοποιίας Ζαφειρόπουλος
    2 κ.σ. λικέρ κρέμα
    άχνη ζάχαρη


    Για τη σοκολατένια βουτυρόκρεμα
    400 γρ. βούτυρο μαλακό
    200 γρ. σοκολάτα 60% περιεκτικότητα σε κακάο λιωμένη
    600 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
    4 κ.σ. ζάχαρη άχνη


    Για το σερβίρισμα
    κρέμα βαλσαμικό με σύκο ΠΑΝ της Οξοποιίας Ζαφειρόπουλος
    άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση
Για το παντεσπάνι

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ºC στον αέρα. Λαδώνουμε ταψί για παντεσπάνι ή το ρηχό ταψί της κουζίνας. Στρώνουμε λαδόκολλα.
Στο μίξερ, χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι να πυκνώνουν και να γίνουν σφιχτή μαρέγκα και βροχηδόν ρίχνουμε τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε το χτύπημα στο μίξερ για 1'-2' να γυαλίσει το μίγμα .
Έναν έναν ρίχνουμε τους κρόκους, τη λιωμένη σοκολατα και τέλος κοσκινίζουμε στο μίγμα το αλεύρι με το κακάο. Απαλά αναδιπλώνουμε. Αδειάζουμε στο ταψί, ισιώνουμε το μίγμα και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 10'-12' να σταθεροποιηθεί. Αφήνουμε να σταθεί στο ταψί και να κρυώσει.


Για τη γέμιση φρούτα δάσους
Βάζουμε τα φρούτα την μαρμελάδα και το μπαλσάμικο σε κατσαρόλα και βράζουμε για λίγα λεπτά να πυκνώσει. Αφήνουμε να κρυώσει. Προσθέτουμε το λικέρ κρέμα.


Για τη σοκολατένια βουτυρόκρεμα
Αφήνουμε την κρέμα 30' εκτός ψυγείου.
Χτυπάμε το βούτυρο με το σύρμα στο μίξερ, να αφρατέψει καλά. Προσθέτουμε την κρύα πλέον λιωμένη σοκολάτα. Ανακατεύουμε καλά στο μίξερ να ομογενοποιηθεί. Χτυπάμε χωριστά την κρέμα, ώστε να σχηματιστούν απαλές κορυφές. Ρίχνουμε τη χτυπημένη κρέμα στη σοκολάτα κι αναδιπλώνουμε με σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Αν η κρέμα μαλακώσει πολύ, τη βάζουμε για λίγο στο ψυγείο, ώστε να μπορούμε να την αλείψουμε.


Μοντάρισμα κορμού
Αλείφουμε την επιφάνεια του κορμού με την μαρμελάδα κόκκινων φρούτων.
Αλείφουμε μια λεπτή στρώση σοκολατένια βουτυρόκρεμα.Τυλιγουμε τον κορμό σε ρολό με την βοήθεια της λαδόκολλας. Με την ένωση προς τα κάτω τον βάζουμε σε πιατέλα. Αλείφουμε την επιφάνεια του κορμού με την υπόλοιπη σοκολατένια βουτυρόκρεμα. Με ένα πιρούνι τραβάμε κυματιστές γραμμές στην επιφάνεια να θυμίζει κορμό δέντρου. Παγώνουμε τον κορμό.
Σερβίρουμε τον κορμό ολόκληρο στο τραπέζι και μπροστά στους καλεσμένους κόβουμε σε φέτες και γαρνίρουμε με μια κουτάλια κόκκινη μαρμελάδα τα πιάτα. Αχνίζουμε με λίγη άχνη και γραμμές κρέμα μπαλσάμικo.


πηγή και φώτο από εδώ argiro.gr

Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2015

Θεικά μπισκότα βουτύρου που λιώνουν στο στόμα!


Υλικά
175 γρ  ανάλατο βούτυρο, μαλάκωμένο  σε θερμοκρασία δωματίου
40 γρ ζάχαρη άχνη
1/2 κουταλάκι του γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
175 γρ αλεύρι
40 γρ καλαμποκάλευρο-κορν φλάουρ


Οδηγίες
Με ένα ηλεκτρικό μίξερ Χτυπήστε το βούτυρο  με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπήστε για λίγα δευτερόλεπτα.
Κοσκινίστε το αλεύρι και το κορν φλάουρ μαζί πάνω από το μείγμα βουτύρου και ανακατέψτε μέχρι να γίνει λείο.
Τοποθετείστε σε κορνέ με μύτη  σε σχήμα αστεριού. Τοποθετείστε  σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Ψήστε τα μπισκότα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς  για 12 λεπτά ή μέχρι ναπάρουν  χρυσό χρώμα. Αφήστε για λίγα λεπτά στο ταψί για να σφίξουν λίγο πριν από τη μεταφορά σε σχάρα για να κρυώσουν.


πηγή και φώτο από εδώ happyhomebaking.blogspot.com

 

Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2015

Εύκολη τάρτα σοκολάτας!



    Για τη βάση

    300γρ. σοκολατένια μπισκότα τύπου cookies σε σκόνη

    150γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

    100γρ. φουντούκια χοντροκομμένα

    ½ κ.γ. κανελογαρύφαλλα τριμμένα

    Για τη γέμιση

    300γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη

    200γρ. κρέμα γάλακτος


Διαδικασία

Για τη βάση

Ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά σε ένα μπολ και στη συνέχεια καλύπτουμε με το μείγμα μια φόρμα για τάρτα με διάμετρο 24εκ., στρώνοντας την πολύ καλά έτσι ώστε να καλυφθεί ο πάτος και τα πλαϊνά.Αφήνουμε την φόρμα στο ψυγείο να παγώσει.

Για τη γέμιση

Βάζουμε τη σοκολάτα σε ένα μπολ και την κρατάμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε τη κρέμα γάλακτος αρκετά καλά και στη συνέχεια περιχύνουμε τη σοκολάτα.
Αφήνουμε 1-2 λεπτά να λιώσει η σοκολάτα και στη συνέχεια ανακατεύουμε πολύ καλά,  μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στη φόρμα και την ξαναβάζουμε ψυγείο για 2-3 ώρες περίπου, μέχρι να σφίξει η σοκολάτα.

Σερβίρουμε με γλυκό του κουταλιού.


Η συνταγή είναι του Αντέα Λαγού!


Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2015

Ωρα για.......Χριστουγεννιάτικο κέικ!


 
Χρόνος προετοιμασίας:  30 λεπτά Χρόνος μαγειρέματος:  65 λεπτά Συνολικός χρόνος:  1 ώρα 35 λεπτά

Υλικά
Για το κέικ:

187 γραμμάρια αλεύρι
½ κουταλάκια του γλυκού μπέικιν
Πρέζα αλάτι
1 κούπα cranberries αποψυγμένα
150 γρ  λευκή σοκολάτα
½ φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
300 γραμμάρια ζάχαρη (1 ½ φλιτζάνια)
½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
½ φλιτζάνι τυρί μασκαρπόνε
3 αυγά
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

Για το γλάσο:

¼ φλιτζάνι βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
115 γρ τυρί κρέμα
1½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη (ή περισσότερο για να καταστεί αρκετά παχύ ώστε να εξαπλωθεί στην κορυφή του κέικ)
Εκχύλισμα βανίλιας 1 κουταλάκι του γλυκού



Οδηγίες
Προθερμάνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα.
Βουτυρώστε και αλευρώστε μια φόρμα για κέικ.
Ανακατέψτε  το αλεύρι , το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και  κοσκινίστε τρεις φορές.
Σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά βάλτε  2,5 κουταλια βούτυρο  μέχρι να πάρει ένα ωραίο πορτοκαλί χρώμα, αφαιρέστε τον αφρό και αφήστε τα να κρυώσει.
Χτυπάμε το αυγό με το εκχύλισμα βανίλιας .
Ανακατέψτε το βούτυρο σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνει  κρεμώδης, προσθέστε σιγά-σιγά τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει σαν αφρός.
Προσθέστε την κρέμα γάλακτος και το  μασκαρπόνε, και χτυπήστε  σε μέτρια ταχύτητα.
Γυρίστε το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα και προσθέτουμε σταδιακά εναλλάξ τα ξηρά συστατικά με τα αυγά.
Προσθέτουμε το αλεύρι τα  κομμάτια σοκολάτας και ανακατέψτε τα , στη συνέχεια, ανακατεύουμε απαλά τα cranberries.
Τοποθετείστε το μείγμα στην φόρμα  λειάνετε την κορυφή και χτυπήστε ελαφρά  πάνω στην επιφάνεια εργασίας για να αφαιρέσετε τις φυσαλίδες του αέρα.
Με ένα μαχαίρι  σχεδιάστε μια γραμμή στο κέντρο του κέικ  και ρίξτε τα 2.5 κουτάλια βούτυρο που πρίν κάψαμε. Ψήστε μέχρι το  κέικ να  ροδίσει και μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει  καθαρή (περίπου 55 - 65 λεπτά).

Όταν το κέικ κρυώσει εντελώς προετοιμάστε το γλάσο.
Σε μίξερ χτυπήστε  το μαλακωμένο βούτυρο και το τυρί κρέμα μέχρι να γίνει λείο. Σιγά-σιγά προσθέστε την  άχνη ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να ανακατεύτούν καλά. Προσθετουμε και  το  εκχύλισμα βανίλιας. Απλώστε πάνω από το Κέικ.


 πηγή και φώτο συνταγής από omgchocolatedesserts.com