Κυριακή, 29 Μαΐου 2016

Κρητικά λυχναράκια!


Κρητικά λυχναράκια, γλυκές νοστιμιές που μπορείτε όλο τον χρόνο είτε σε γιορτή είτε καθημερινά  να φτιάξετε.

Προετοιμασία 20΄    Αναμονή 30΄    Ψήσιμο 25΄


Υλικά


Για τη ζύμη

    250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
    250 γρ. βούτυρο αγελάδος (λιωμένο σε μικρό τηγάνι)
    220 γρ. ζάχαρη
    2 κρόκοι αυγών
    100 ml χυμός πορτοκαλιού
    50 ml χυμός λεμονιού
    20 γρ. μπέικιν πάουντερ
    1 κάψουλα βανιλίνης
    700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου)

Για τη γέμιση
    1.250 γρ. μυζήθρα γλυκιά
    440 γρ. ζάχαρη
    3 αυγά
    1 κουτ. γλυκού κανέλα


Για το άλειμμα
    1 αυγό (ελαφρώς χτυπημένο)
    2 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη

Οδηγίες

Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε με το σύρμα το γιαούρτι, το βούτυρο, τη ζάχαρη και τους κρόκους, να αναμειχθούν και να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα. Προσθέτουμε τους χυμούς των εσπεριδοειδών και ανακατεύουμε.

Σε ένα άλλο βαθύ μπολ ανακατεύουμε το μπέικιν πάουντερ με τη βανιλίνη και το αλεύρι και το προσθέτουμε στο μείγμα του γιαουρτιού. Ζυμώνουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια μαλλακή και λεία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη για 30 λεπτά στην άκρη, να ξεκουραστεί.

Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μυζήθρα με τη ζάχαρη, τα αυγά και την κανέλα.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 ίσα μέρη και ανοίγουμε φύλλα πάχους περίπου 0, 5 εκ. Κόβουμε με κουπάτ κάθε φύλλο σε δίσκους, διαμέτρου περίπου 10 - 12 εκ. Σε κάθε δίσκο βάζουμε 1 γεμάτη κουτ. σούπας από τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Με τα δάχτυλά μας ανασηκώνουμε περιμετρικά τη ζύμη και σχηματίζουμε μικρές μύτες ώστε να δώσουμε το χαρακτηριστικό σχήμα που έχουν τα λυχναράκια. Με ένα πινέλο αλείφουμε το κάθε λυχναράκι με αυγό (μόνο την ανοιχτή επιφάνεια με μυζήθρα), πασπαλίζουμε με κανέλα και ψήνουμε για περίπου 20 - 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.


Πηγή και φώτο από εδώ gastronomos.gr

Κυριακή, 15 Μαΐου 2016

Τούρτα σε φωλιά!


Υλικα
Για την βάση

1 κουτί “Caprice” Παπαδοπούλου 400 γρ.
60 – 80 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη  (για τη βάση)


Για την κρέμα σοκολάτα
250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
400 ml κρέμα γάλακτος


Για την σαντυγί

250 ml κρέμα γάλακτος
125 γρ. ζάχαρη άχνη


Σοκολάτα κουβερτούρα ξύσμα για τη διακόσμηση



 Οδηγίες

 Θρυμματίζουμε 10-20  Caprice και τα αναμειγνύουμε με τη λιωμένη σοκολάτα. Απλώνουμε το μείγμα στον πάτο της φόρμας και το αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο ώστε να σταθεροποιηθεί η βάση με τη σοκολάτα.
Παίρνουμε μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο ή ένα τσέρκι διαμ. 20 εκ. – 22 εκ. και ύψους 7,5 εκ.

 
 Στη συνέχεια ετοιμάζουμε την κρέμα σοκολάτας. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε αφράτη σαντιγί και την αναμειγνύουμε με τη λιωμένη κουβερτούρα ανακατεύοντας με σπάτουλα.


 
 Βάζουμε την κρέμα στη φόρμα και ισιώνουμε την επιφάνειά της με σπάτουλα. Ξαναβάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο και την αφήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα μέχρι να σταθεροποιηθεί. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μαζί με την άχνη σε αφράτη σαντιγί και την απλώνουμε στη φόρμα πάνω από την κρέμα σοκολάτας. Διακοσμούμε με ξύσμα κουβερτούρας και την αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει καλά.




Αφήνουμε για λίγα λεπτά εκτός ψυγείου, κόβουμε σε τριγωνικά κομμάτια και σερβίρουμε.


πηγή και φώτο από εδώ syntages.papadopoulou. 



Πέμπτη, 12 Μαΐου 2016

Πορτοκαλόπιτα θεική!


Μια συνταγή διαφορετική απο τις άλλες που θα σας τρελἀνει! Η επιτυχία ολη βρίσκεται στην εκτέλεση. Δοκιμάστε την!


Υλικά

    1 πακέτο φύλλο Βηρυτου
    1 πορτοκάλι ολόκληρο με την φλούδα και το εσωτερικό στο μούλτι χτυπημένο
    4 αυγά
    1 βανίλια
    1 γιαούρτι στραγγιστό
    1 ποτήρι σπορέλαιο
    1 ποτήρι ζάχαρη
    1 φακελάκι μπέικιν

Συρόπι:

    2 ποτήρια ζάχαρη
    1 ποτήρια νερό
    1 πορτοκάλι (οπως πάνω)

Εκτέλεση


Πρώτα να σας εξηγἠσω την προετοιμασία του φύλλου.
Απο την προηγούμενη μέρα, ανοίγουμε τα φύλλα πανω σε ενα τραπεζομάντιλο και τα αφήνουμε να ξεραθοὐνε.Το επόμενο πρωι τρίβουμε τα φυλλα με τα χέρια μας καλά μέχρι να μοιάζει η υφή σε αλεύρι. Θέλει πολυ καλό τρίψιμο, αυτή είναι η επιτυχία! Τωρα στην εκτέλεση…Σε ενα μπόλ, προσθέτουμε την ζάχαρη και τα αυγά και τα χτυπάμε καλά με ένα σύρμα. Βάζουμε τα υπολοιπα υλικά και στο τελος το τριμμένο φύλλο και ανακατεύουμε καλά. Αλοίφουμε ενα ταψί αντικολλητικό 34αρι περίπου με λίγο βιτάμ. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα και το ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς στον αέρα.Μόλις πάρει ενα σκούρο χρυσό χρώμα το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.Μέχρι λοιπον να κρυώσει, βράζουμε το συρόπι με κλειστό καπάκι σε σιγανή φωτιά για να μην εξατμιστεί και όπως είναι ζεστό το περιχύνουμε ομοιόμορφα πάνω απο την πίτα. Σε αυτό το σημείο, πάρτε 2 σπάτουλες και ανασηκώστε πολυ προσεκτικά απο τα πλάγια την πίτα για να πάει το συρόπι παντού! Θελει πολυ λεπτό χειρισμό και προσοχή να μην σας κοπεί η πίτα!


Να ξέρετε πως η πίτα οσο ψήνεται δεν θα φουσκώσει! Το κανονικό της μέγεθος θα δείξει μόλις συροπιαστεί! Σερβίρετε με παγωτό η με λιωμένη σοκολάτα!


πηγή και φώτο από greekmamachef.gr