Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2015

Σφολιατάκια..... Λουκούμι!


Υλικά για 10 σφολιατάκια
10 στρογγυλά φύλλα σφολιάτας, αυτά που παίρνουμε για τα τυροπιτάκια
10 λουκούμια
ζάχαρη άχνη


Εκτέλεση
Βγάζουμε τα σφολιατάκια από το ψυγείο τη στιγμή που πρόκειται να φτιάξουμε το γλυκό. Η σφολιάτα πρέπει να είναι πολύ κρύα, διαφορετικά δεν φουσκώνει ωραία στο ψήσιμο. 


Στρώνουμε το χαμηλό ταψί του φούρνου με χαρτί ψησίματος και τον προθερμαίνουμε στους 180 βαθμούς. Στη μέση από κάθε σφολιατάκι βάζουμε ένα λουκούμι κομμένο στα δυο. 
Διπλώνουμε το σφολιατάκι στα δυό και πιέζουμε τις άκρες για να κολλήσουν καλά. Ψήνουμε για 15 περίπου λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει η σφολιάτα. Τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και τα τρώμε απαραιτήτως καυτά.

*Όταν φτιάχνω αυτά τα σφολιατάκια για τα παιδιά, πάντα μου περισσεύει ζύμη. Όσο ψήνονται τα λουκουμάτα, γεμίζω τα υπόλοιπα με 1 κ.σ. κοφτή μερέντα το καθένα και ετοιμάζω έναν δεύτερο γύρο, που πασπαλίζω επίσης με ζάχαρη άχνη.



 Από το βιβλίο μου"Η Ε.Ψ. μαγειρεύει του καλού καιρού" από τις εκδόσεις Πατάκη


πηγή και φώτο από εδώ pirouni.gr

Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2015

Κεικ σοκολάτας με γλάσο !





Υλικά

2 φλιτζάνια αλεύρι
2 φλιτζάνια ζάχαρη
½ φλιτζάνι βούτυρο
1 φλιτζάνι νερό
4 κουταλιές της σούπας κακάο
½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

½ φλιτζάνι αποβουτυρωμένο γάλα
½ κουταλάκι σόδα
2 αυγά
1 Κουταλάκι του γλυκού βανίλια

Γλάσο
½ φλιτζάνι βούτυρο
6 κουταλιές της σούπας γάλα
3 κουταλιά της σούπας κακάο
3 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
1 κ.γ υγρη βανίλια ή μια βανίλια σκόνη


Οδηγίες
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζω  το αλεύρι και τη ζάχαρη. Αφήνω στην άκρη.
Σε ένα μέτριο κατσαρόλι , ανακατεύω το βούτυρο, το νερό, το κακάο . Φέρτε σε σημείο βρασμού. Αφήατε να πάρει μια βράση  προσθέστε στο μίγμα αλευριού και ανακατέψτε.


Προσθέστε το γαλα, την  μαγειρική σόδα,  τα αυγά, την βανίλια με αυτή τη σειρά, ανακατεύοντας πρώτα το κάθε υλικό πριν βάλετε το επόμενο.


Τοποθετείστε σε μέτριο ταψάκι στρωμμενο με λαδόκολλα  και ψήνουμε στους 200  βαθμούς για 20 λεπτά


Γλάσο
Ανακατέψτε το γάλα και το κακάο και αφήνουμε να πάρει βράση, προσθέτετε τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια.
Βγάζουμε καυτό το κείκ και με ενα πηρούνι τρυπάμε την επιφάνεια...Ριχνουμε το γλάσο και ...καλή απόλαυση.


πηγή και φώτο από εδώ chef-in-training.com


 

Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2015

Σοκολατο...κόλαση με πραλίνα φουντουκιού!


Υλικά

260γρ. γάλα
260γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
2 βανίλιες
200γρ. κουβερτούρα NESTLE DESSERT
100γρ. πραλίνα φουντουκιού
60γρ. βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου
4 αυγά
200γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2κ.γλ. μπέϊκιν πάουντερ
50-100γρ. φουντουκάκια ψιλοκομμένα

Υλικά για τη σάλτσα πραλίνας

100γρ. κουβερτούρα NESTLE DESSERT
100γρ. πραλίνα σοκολάτας
250γρ. κρέμα γάλακτος


Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει καλά. προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και περιμένουμε να ενσωματωθεί το ένα πριν προσθέσουμε το επόμενο. Προσθέτουμε και τις βανίλιες. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέϊκιν μέσα σε ένα μπολ.Βάζουμε μια κατσαρόλα με λίγο νερό πάνω στο μάτι. Πάνω της βάζουμε μια μεταλλική λεκανίτσα. Μέσα εκεί βάζουμε τη σοκολάτα και την πραλίνα και ανακατεύουμε που κια που μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.

Αφήνουμε ένα δυό λεπτά το μείγμα της σοκολάτας να κρυώσει λίγο και το προσθέτουμε στο μείγμα με τα αυγά, τη ζάχαρη και το βούτυρο. Συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο ακόμα και προσθέτουμε το 1/3 από το αλεύρι. Χτυπάμε στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα και προσθέτουμε το μισό γάλα, μετά το μισό από το αλεύρι που έχει μείνει και συνεχίζουμε με το άλλο μισό από το γάλα και τέλος το υπόλοιπο αλεύρι. Ανακατεύουμε λίγο απαλά να ενσωματωθούν τα υλικά αλλά δεν το παραχτυπάμε για να έχουμε ένα ωραίο και τριφτό κέικ.

Τέλος με μια σπάτουλα προσθέτουμε τα φουντούκια. Αλευρωβουτυρώνουμε μια φόρμα 25 εκ. ρίχνουμε εκεί μέσα το μείγμα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και μετά κατεβάζουμε στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 25-30 λεπτά.

Το αφήνουμε να κρυώσει για μισή ώρα και μετά το κόβουμε.

Μπορούμε να το κόψουμε και αμέσως αφού βγεί από τον φούρνο απλά θα είναι πιο ρευστή η σοκολάτα και θα μας τρέχει στο κόψιμο.

Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2015

Σοκολατο..κόλαση!


 Για  12 μικρά ατομικά κέικ


Υλικά
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, λιωμένο
2 κουταλιές της σούπας κακάο
3/4 φλιτζάνι βούτυρο
340 γρ κουβερτούρα
1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
5 αυγά
3/4 φλιτζάνι ζάχαρη
2/3 φλιτζάνι αλεύρι

 
Οδηγίες
Αλείφουμε   τις φόρμες για cupcake  με λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε το εσωτερικό με κακάο. 

Για να κάνετε το μείγμα , τοποθετήστε την σοκολάτα  στο φούρνο μικροκυμάτων-σε ασφαλές μπωλ ή σε μπαιν-μαρι ,μαζι   με το  βούτυρο και την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας στο μεταξύ, έως ότου η σοκολάτα λιώσει. Όταν η σοκολάτα έχει κρυώσει ελαφρά, προσθέτετε τα αυγά, τη ζάχαρη και το αλεύρι. Τοποθετείστε στις φόρμες για cupcake. Το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα (τουλάχιστον) μέχρι και μερικές ημέρες. Ψήνουμε στους 225 βαθμούς για 10 λεπά Σερβίρουμε με σαντιγί, παγωτό και 
πασπαλιζουμε με σοκολάτα ή κανέλα.
 
 πηγή και φώτο από εδώ jennysteffens.