υλικά για την ζύμη
180ml νερό
20ml γάλα
1 αυγό µεσαίου µεγέθους (50 γρ.)
20 γρ. ζάχαρη
25 γρ. µαγιά ξηρή
65 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, λιωµένο
350 γρ. αλεύρι σκληρό
140 γρ. αλεύρι µαλακό
5 γρ. µπέικιν πάουντερ
5 γρ. αλάτι
180ml νερό
20ml γάλα
1 αυγό µεσαίου µεγέθους (50 γρ.)
20 γρ. ζάχαρη
25 γρ. µαγιά ξηρή
65 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, λιωµένο
350 γρ. αλεύρι σκληρό
140 γρ. αλεύρι µαλακό
5 γρ. µπέικιν πάουντερ
5 γρ. αλάτι
για την γέμιση
65 γρ. ζάχαρη
3 κρόκους αυγών µεσαίου µεγέθους (60γρ.)
45 γρ. κορν φλάουρ
2 βανίλιες σε σκόνη
125ml γάλα ζεστό
30 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
65 γρ. ζάχαρη
3 κρόκους αυγών µεσαίου µεγέθους (60γρ.)
45 γρ. κορν φλάουρ
2 βανίλιες σε σκόνη
125ml γάλα ζεστό
30 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
για το πασπάλισμα
Ζάχαρη άχνη
Ζάχαρη άχνη
Οδηγίες
Φτιάξτε τη ζύµη. Βάλτε στον κάδο του µίξερ το νερό, το
γάλα, το αυγό, τη ζάχαρη, τη µαγιά και το λιωµένο βούτυρο και ανακατέψτε τα σε
µέτρια ταχύτητα µε το γάντζο (εξάρτηµα του µίξερ) µέχρι να οµογενοποιηθούν.
Ρίξτε το σκληρό αλεύρι, το µαλακό αλεύρι, το µπέικιν πάουντερ και το αλάτι και
συνεχίστε το χτύπηµα µέχρι να έχετε µια λεία και οµοιογενή ζύµη. Βάλτε τη ζύµη
σε ένα καλά λαδωµένο µεγάλο µπολ, σκεπάστε τη µε µια πετσέτα και αφήστε τη να
σταθεί για περίπου 2 ώρες, ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο. Μεταφέρετε τη ζύµη σε
µια αλευρωµένη επιφάνεια, κόψτε τη σε µικρές µπαλίτσες, καλύψτε τις µε µια
πετσέτα και αφήστε τις να φουσκώσουν για περίπου 30΄.
Φτιάξτε την κρέµα για τη γέµιση.
Για την κρέµα ζαχαροπλαστικής ανακατέψτε σε µια µεσαία κατσαρόλα τους κρόκους µε το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη και βάλτε τη σε χαµηλή φωτιά. Σε µια άλλη µεσαία κατσαρόλα βάλτε το νερό και αφήστε τη σε χαµηλή φωτιά. Μόλις πάρει µια βράση ρίξτε µεµιάς το ζεστό γάλα µέσα στην κατσαρόλα µε τους κρόκους και ανακατέψτε ζωηρά µε αυγοδάρτη σε δυνατή φωτιά ώσπου να πήξει η κρέµα. Κατεβάστε την από τη φωτιά και προσθέστε τις βανίλιες και το βούτυρο. Ανακατέψτε µέχρι να έχετε µια αφράτη κρέµα, βάλτε τη σε ένα κορνέ µε µύτη διαµέτρου 12 χιλ. και αφήστε τη να κρυώσει.
Για την κρέµα ζαχαροπλαστικής ανακατέψτε σε µια µεσαία κατσαρόλα τους κρόκους µε το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη και βάλτε τη σε χαµηλή φωτιά. Σε µια άλλη µεσαία κατσαρόλα βάλτε το νερό και αφήστε τη σε χαµηλή φωτιά. Μόλις πάρει µια βράση ρίξτε µεµιάς το ζεστό γάλα µέσα στην κατσαρόλα µε τους κρόκους και ανακατέψτε ζωηρά µε αυγοδάρτη σε δυνατή φωτιά ώσπου να πήξει η κρέµα. Κατεβάστε την από τη φωτιά και προσθέστε τις βανίλιες και το βούτυρο. Ανακατέψτε µέχρι να έχετε µια αφράτη κρέµα, βάλτε τη σε ένα κορνέ µε µύτη διαµέτρου 12 χιλ. και αφήστε τη να κρυώσει.
Ρίξτε τις µικρές µπάλες ζύµης µε µια τρυπητή κουτάλα σε
κατσαρόλα µε καυτό λάδι. Αφού ψηθούν για 1΄ από τη µια πλευρά, γυρίστε τις να
ψηθούν και από την άλλη. Βγάλτε τις µε τρυπητή κουτάλα και τοποθετήστε τις σε
µια πιατέλα µε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν. Χαράξτε οριζόντια κάθε
γλύκισµα, στην πλαϊνή πλευρά, µε ένα µυτερό µαχαίρι και γεµίστε µε την κρέµα.
Τοποθετήστε τα σε µια πιατέλα και πασπαλίστε µε ζάχαρη άχνη.
πηγή www.glykamystika.gr
glykamystika.gr
ΜΠΟΜΠΟΛΟΝΕ
(2)
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ
ΖΥΜΗ
1 φακελάκι μαγιά σκόνη (9 γρ.)
5 γρ. ζάχαρη
60ml νερό χλιαρό
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
240ml γάλα ζεστό
125 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, λιωμένο
2 αυγά μεγάλου μεγέθους (120 γρ.)
1 φακελάκι μαγιά σκόνη (9 γρ.)
5 γρ. ζάχαρη
60ml νερό χλιαρό
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
240ml γάλα ζεστό
125 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, λιωμένο
2 αυγά μεγάλου μεγέθους (120 γρ.)
ΓΙΑ ΤΗ
ΓΕΜΙΣΗ
65 γρ. ζάχαρη
3 κρόκους αυγών μεσαίου μεγέθους (60 γρ.)
45 γρ. κορν φλάουρ
2 βανίλιες σε σκόνη
125ml γάλα πλήρες
30 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ
Ζάχαρη άχνη
65 γρ. ζάχαρη
3 κρόκους αυγών μεσαίου μεγέθους (60 γρ.)
45 γρ. κορν φλάουρ
2 βανίλιες σε σκόνη
125ml γάλα πλήρες
30 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ
Ζάχαρη άχνη
Οδηγίες
Φτιάξτε τη ζύµη. Βάλτε σε ένα µεγάλο µπολ τη µαγιά µε τη
ζάχαρη, το χλιαρό νερό και 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι και αφήστε το να
σταθεί 10΄, ώσπου να αφρίσει. Σε άλλο µεγάλο µπολ ανακατέψτε µε τα χέρια σας
όλα τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέστε το µείγµα µε τη µαγιά και ζυµώστε για
3΄. Η ζύµη θα είναι αρκετά µαλακή και θα κολλάει.
Βάλτε τη ζύµη σε ένα καλά λαδωµένο µεγάλο µπολ, σκεπάστε τη
µε µια πετσέτα και αφήστε τη να σταθεί περίπου 2 ώρες, ώσπου να διπλασιαστεί σε
όγκο. Βάλτε τη σε µια αλευρωµένη επιφάνεια, κόψτε τη σε µικρές µπαλίτσες,
καλύψτε τις µε µια πετσέτα και αφήστε τις να φουσκώσουν για περίπου 30΄.
Φτιάξτε την κρέµα για τη γέµιση. Ανακατέψτε σε µια µεσαία
κατσαρόλα τους κρόκους µε το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη και βάλτε τη σε χαµηλή
φωτιά. Σε µια άλλη µεσαία κατσαρόλα βάλτε το γάλα και αφήστε τη σε χαµηλή
φωτιά. Μόλις πάρει µια βράση ρίξτε µεµιάς το ζεστό γάλα µέσα στην κατσαρόλα µε
τους κρόκους και ανακατέψτε ζωηρά µε αυγοδάρτη σε δυνατή φωτιά ώσπου να πήξει η
κρέµα. Κατεβάστε την από τη φωτιά και προσθέστε τις βανίλιες και το βούτυρο.
Ανακατέψτε µέχρι να έχετε µια αφράτη κρέµα, και κατόπιν βάλτε τη σε ένα κορνέ
µε µύτη διαµέτρου 12 χιλ. και αφήστε τη να κρυώσει.
Ρίξτε τις µικρές µπάλες ζύµης µε µια τρυπητή κουτάλα σε
κατσαρόλα µε καυτό λάδι. Αφού ψηθούν για λίγα λεπτά από τη µια πλευρά γυρίστε
τις να ψηθούν και από την άλλη. Βγάλτε τις µε τρυπητή κουτάλα και τοποθετήστε
τις σε µια πιατέλα µε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν. Κάντε µια τρύπα σε
κάθε γλύκισµα, στην πλαϊνή πλευρά, µε ένα αιχµηρό αντικείµενο, π.χ. ένα µυτερό
µαχαίρι και γεµίστε µε την κρέµα. Τοποθετήστε τα σε µια πιατέλα και πασπαλίστε
µε ζάχαρη άχνη.
Σχόλια