Υλικά (για περίπου 12 λουλούδια και 12-16 ρολά)
500 γρ αλεύρι
1 ξηρή μαγιά (7 γρ) (ή το μισό κύβο φρέσκια μαγιά)
1-2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη (ή λιγότερο, εάν εκτελείτε μια αλμυρή εκδοχή)
μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
150 ml χλιαρό γάλα
150ml αποβουτυρωμένο γάλα (ή γιαούρτι, κρέμα γάλακτος)
1 αυγό
+
125 γρ μαλακή μαργαρίνη
1 ξηρή μαγιά (7 γρ) (ή το μισό κύβο φρέσκια μαγιά)
1-2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη (ή λιγότερο, εάν εκτελείτε μια αλμυρή εκδοχή)
μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
150 ml χλιαρό γάλα
150ml αποβουτυρωμένο γάλα (ή γιαούρτι, κρέμα γάλακτος)
1 αυγό
+
125 γρ μαλακή μαργαρίνη
(Προαιρετικά: μαρμελάδα, τυρί ή οτιδήποτε άλλο για το
παραγέμισμα, αλλά μπορεί επίσης να είναι και σκέτα )
Επάλειψη
2 κρόκους αυγών
Όλα τα συστατικά θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία
δωματίου.
Σε ένα μπολ τοποθετήστε το αλεύρι, μαγιά, τη ζάχαρη και το
αλάτι και προσθέτουμε το γάλα, το αποβουτυρωμένο γάλα και το αυγό και ζυμώνουμε τη ζύμη. Σύντομα ανακατεύουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος περίπου
μισή ώρα.
Όταν η ζύμη έχει αυξηθεί, το χωρίζουν σε δύο μέρη (Χώρισα
τη ζύμη σε δύο μέρη: το ένα μισό της ζύμης το ετοίμασα για την κατασκευή ρολά
κρουασάν, και ένα άλλο για την παραγωγή σφολιάτας λουλούδια και μπορείτε να
κάνετε και μόνο τα ρολά ή μόνο τα λουλούδια).
Προετοιμασία
για τη ζύμη σε φύλλα και λουλούδια ρολά κρουασάν:
Από τα δύο κομμάτια της ζύμης, πάρτε ένα και το χωρίσετε σε
8 ίσες μπάλες.
Ανοίγουμε κάθε μπάλα σε ένα λεπτό κύκλο ή ορθογώνιο σχήμα (για
ρολά κρουασάν ανοίγουμε κομμάτια της ζύμης σε κύκλους, και για τα φύλλα
λουλούδια - σε ορθογώνια σχήματα).
Ανοίγουμε τις 8 μπαλίτσες ζύμης σε φύλλα στρογγυλά τοποθετώντας ανάμεσα σε κάθε φύλλο μια λεπτή στρώση μαργαρίνη, και το βάζοντας το ένα φύλλο πάνω από το άλλο. Το τελευταίο φύλλο δεν το αλείφουμε με μαργαρίνη Ένα κομμάτι με ένα κομμάτι της ζύμης μια λεπτή στρώση η μαλακή τον έβαλε στο δεύτερο κομμάτι με ένα κομμάτι από αυτόν, ακόμη και με τη μαργαρίνη, τον έβαλε στο τρίτο κομμάτι της ζύμης και αλείψτε το με μαργαρίνη: ( η λιωμένη μαργαρίνη θα πρέπει να είναι 62,5 γρ μαργαρίνη ) το υπόλοιπο της μαργαρίνης χρησιμοποιείται για την επικάλυψη άλλου μέρος της ζύμης - η διαδικασία είναι η ίδια όπως με αυτό το μέρος της ζύμης).
Έτσι, το δεύτερο κομμάτι ζύμης γίνεται με τον ίδιο τρόπο
(το χωρίσετε σε 8 μπάλες, ρολό, πινέλο, ...).
Κάνοντας
φύλλο λουλούδια:
Στοιβάζονται όλα τα φύλλα μεταξύ τους και αμέσως ανοίγουμε
το ρολό ζύμη σε ένα ορθογώνιο (σε πάχος περίπου 5 mm).
Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόψτε τα άκρα του ορθογωνίου .Μετατρέψτε
το σχήμα σε τετράγωνο σχήμα . Το μέγεθος των τετραγώνων εξαρτάται από το πόσο
μεγάλα θέλετε τα λουλούδια (εδώ είναι περίπου 8 cm).
Σε κάθε τετράγωνο κόψτε με μαχαίρι περίπου 0,5 έως 1 cm από την άκρη, σε κάθε
γωνιά .Στη μέση του τετραγώνου
βάλτε λίγη μαρμελάδα, και γυρίστε τις τέσσερις άκρες από τη γωνία, προς τη
μέση και τσιμπήστε καλά τις άκρες.
Φτιάξτε λουλούδια πάνω σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Αφήστε
τα περίπου 20 λεπτά. σε θερμοκρασία δωματίου για να αυξηθούν ελαφρά.
Αλείφουμε με τα χτυπημένα αυγά (ή απλά κρόκους αυγού
χτυπημένο με λίγο γάλα). Στη συνέχεια τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους
200 βαθμούς και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά.
Αν θέλετε, πασπαλίστε τα λουλούδια, με ζάχαρη άχνη.
Κάνοντας
κρουασάν κυλίνδρους:
Στοιβάζονται όλα τα φύλλα μεταξύ τους αμέσως ανοίγουμε την ζύμη σε έναν κύκλο (σε
ένα πάχος περίπου 5 mm).
Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόψτε ένα κύκλο και μετά σε ένα τριγωνικό φέτες
(12-16 τεμάχια).
Στο αντίθετο άκρο της βελόνας που πάνω τη γέμιση (σε αυτή
την περίπτωση η μαρμελάδα).
Στο φαρδύ μέρος τοποθετείστε μαρμελάδα ή την γέμιση της αρεσκείας
σας και κλείστε.
Τοποθετείστε τα σε ένα ταψί με με λαδόκολλα. Αφήστε τα περίπου
20 λεπτά. για να φουσκώσουν .
Αλείφουμε με χτυπημένο αυγό (ή κρόκους αυγού χτυπημένο με
λίγο γάλα). Βάλτε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για
περίπου 20 λεπτά.
πηγή και φώτο από εδώ umojojkuhinji2
Σχόλια