Φανταστικά Ντόνατς!


Υλικά για περίπου 25 -30 ντόνατς

4 φλιτζάνια αλεύρι
6 κρόκους από μεγάλα αυγά
3 γεμάτες κουταλιές της σούπας ζάχαρη
50 γρ βουτύρο ή μαργαρίνη
50 γραμμάρια μαγιά
1 φλιτζάνι ζεστό γάλα (250 ml)
½ φλιτζάνι γιαούρτι (125 ml)
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας κονιάκ ή άλλο ισχυρό αλκοόλ
λάδι  για τηγάνισμα

ζάχαρη άχνη ή γλάσο

* Χρησιμοποιώ ένα ποτήρι με χωρητικότητα 250 ml

Οδηγίες
Όλα τα συστατικά θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου

Ετοιμάστε τη μαγιά :3 κουταλιές της σούπας γάλα χλιαρό (το γάλα πρέπει να είναι αρκετά ζεστό, γιατί όταν προσθέτετε υλικά πέφτει η θερμοκρασία ) προσθέτουμε το γιαούρτι, 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και τη μαγιά, ανακατεύετε καλά και αφήνετε να φουσκώσει.

Χτυπάμε τους κρόκους των αυγών και με την υπόλοιπη ζάχαρη, προσθέτουμε το αλεύρι, μαγιά , το ζεστό γάλα, το αλάτι, το αλκοόλ και ζυμώστε τη ζύμη . Στη συνέχεια, προσθέστε το λιωμένο βούτυρο, . Αφήστε να φουσκώσει για περίπου 60 λεπτά σε ζεστό μέρος - θα πρέπει τουλάχιστον να διπλασιάσει τον όγκο της. Εάν το σπίτι σας είναι δροσερό, μπορείτε να βάλετε το μπολ με την ζύμη στο φούρνο προθερμασμένο στους 30 με 50 βαθμούς.

Όταν η ζύμη θα αυξήσει σημαντικά τον όγκο της  απαλά ανοίγουμε τη ζύμη και κόβουμε κύκλους  χρησιμοποιώντας ένα ποτήρι  και τα βάζουμε σε δίσκο , αλειμμένο με λάδι ή επενδεδυμένα με χαρτί ψησίματος, ελαφρά τα πατάω , σκεπάζουμε με ένα πανί και αφήνω  να φουσκώσουν(30-40 λεπτά).

Ζεστάνετε το λάδι σε θερμοκρασία 175 βαθμούς  και τηγανίζουμε τα  ντόνατς,  Όταν ροδίσουν τα  ντόνατς γυρνάμε  από την άλλη πλευρά (μπορώ να χρησιμοποιήσω ένα ξυλάκι-σουβλάκι) και τα τηγανίζουμε ακάλυπτα. Ρίχνω κατά το τηγάνισμα φέτες ωμής πατάτας - βοηθά στη μείωση και να εξισορροπηθεί η θερμοκρασία του λαδιού.

Αφαιρέστε με μια τρυπητή κουτάλα , απομακρύνουμε το λίπος στην χαρτοπετσέτα ή χαρτί.
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

πηγή και φώτο από εδώ margarytka


Σχόλια

Ο χρήστης Unknown είπε…
τη αλευρι βαζουμε μαλακο η σκληρο εχει σημασια....
Ο χρήστης Άσπα είπε…
Καλημέρα! αλεύρι για ολες τις χρησεις βάζουμε.
Ο χρήστης Unknown είπε…
Τι να πω ειναι τα πιο τελεια ντονατς που εχω κανει ποτε τα εκανα στο ξενοδοχειο που δουλευω στην ροδο και η τουριστες τρελαθήκανε δεν τους προλαβαινα εγεινε ενας μικρος χαμος τι να πω μπραβο!συγχαριτηρια
Ο χρήστης Άσπα είπε…
Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Σας ευχαριστούμε θερμά για το σχόλιο ,χαιρομαστε που σας πετυχε και σας αρεσε η συνταγή ! Καλή συνεχεια σε οτι και αν κανετε!
Ο χρήστης Κατερίνα Κατερινακι είπε…
Καλησπέρα! Η μαγια ειναι νωπή τα 50γρ? Αν ναι σε ζωηρή να βάλω 2 φακελάκια ? 4 φλυτζάνι Α αλεύρι δηλαδή πόσο, μισό κιλό ή 1 κιλό ? Ευχαριστω εκ των προτέρων. Και κυριως ευχαριστω πολυ για τις συνταγές σας με βγάζετε ασπροπρόσωπη
Ο χρήστης GLYKES TRELES είπε…
καλησπερα ..αντι νωπής μαγιας μπορειτε να βάλετε 2 φακελάκια ξηρη μαγια κια -αλευρι περιπου 700-800 γρ..

Printfriendly

Η φωτογραφία μου
Αγαπώ την κουζίνα ! Μαγειρική και ζαχαροπλαστική! Μαγειρεύω με μεράκι και σας προτείνω συνταγές απλές και εύκολες !