Πέμπτη, 2 Απριλίου 2015

Φανταστικά Ντόνατς!


Υλικά για περίπου 25 -30 ντόνατς

4 φλιτζάνια αλεύρι
6 κρόκους από μεγάλα αυγά
3 γεμάτες κουταλιές της σούπας ζάχαρη
50 γρ βουτύρο ή μαργαρίνη
50 γραμμάρια μαγιά
1 φλιτζάνι ζεστό γάλα (250 ml)
½ φλιτζάνι γιαούρτι (125 ml)
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας κονιάκ ή άλλο ισχυρό αλκοόλ
λάδι  για τηγάνισμα

ζάχαρη άχνη ή γλάσο

* Χρησιμοποιώ ένα ποτήρι με χωρητικότητα 250 ml

Οδηγίες
Όλα τα συστατικά θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου

Ετοιμάστε τη μαγιά :3 κουταλιές της σούπας γάλα χλιαρό (το γάλα πρέπει να είναι αρκετά ζεστό, γιατί όταν προσθέτετε υλικά πέφτει η θερμοκρασία ) προσθέτουμε το γιαούρτι, 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και τη μαγιά, ανακατεύετε καλά και αφήνετε να φουσκώσει.

Χτυπάμε τους κρόκους των αυγών και με την υπόλοιπη ζάχαρη, προσθέτουμε το αλεύρι, μαγιά , το ζεστό γάλα, το αλάτι, το αλκοόλ και ζυμώστε τη ζύμη . Στη συνέχεια, προσθέστε το λιωμένο βούτυρο, . Αφήστε να φουσκώσει για περίπου 60 λεπτά σε ζεστό μέρος - θα πρέπει τουλάχιστον να διπλασιάσει τον όγκο της. Εάν το σπίτι σας είναι δροσερό, μπορείτε να βάλετε το μπολ με την ζύμη στο φούρνο προθερμασμένο στους 30 με 50 βαθμούς.

Όταν η ζύμη θα αυξήσει σημαντικά τον όγκο της  απαλά ανοίγουμε τη ζύμη και κόβουμε κύκλους  χρησιμοποιώντας ένα ποτήρι  και τα βάζουμε σε δίσκο , αλειμμένο με λάδι ή επενδεδυμένα με χαρτί ψησίματος, ελαφρά τα πατάω , σκεπάζουμε με ένα πανί και αφήνω  να φουσκώσουν(30-40 λεπτά).

Ζεστάνετε το λάδι σε θερμοκρασία 175 βαθμούς  και τηγανίζουμε τα  ντόνατς,  Όταν ροδίσουν τα  ντόνατς γυρνάμε  από την άλλη πλευρά (μπορώ να χρησιμοποιήσω ένα ξυλάκι-σουβλάκι) και τα τηγανίζουμε ακάλυπτα. Ρίχνω κατά το τηγάνισμα φέτες ωμής πατάτας - βοηθά στη μείωση και να εξισορροπηθεί η θερμοκρασία του λαδιού.

Αφαιρέστε με μια τρυπητή κουτάλα , απομακρύνουμε το λίπος στην χαρτοπετσέτα ή χαρτί.
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

πηγή και φώτο από εδώ margarytka